Café Belge en Cosma interview

Café Belge leeft verder in Mechelen

Michiels Christian (50) is sinds 20 maart 2016 zaakvoerder van Café Belge, dat zich bevindt op de Mechelse Grote Markt. Als kleinzoon van de vroegere beenhouwer “Michiels” uit de Bruul, weet Christian perfect wat het zakenleven inhoudt. Het is een gedreven zakenman, en zit boordevol ideeën.

Reeds bij mijn binnenkomst voor het interview, werd ik door het jonge team en Christian ontvangen zoals het hoort “oep z’n Mechels”. Vriendelijke mensen, steeds bereid voor een leuke babbel en een rondleiding.

Oude foto’s verrijken het interieur van Café Belge


In de brasserie zelf merk je bij binnenkomst een
verzameling foto’s aan de muren. Deze foto’s geven je stuk voor stuk een beeld van Mechelen waaronder de Sint-Romboutstoren en de Dijle. Interessant detail hierbij is dat iedere foto een link bevat naar de brouwerij Alken Maes, die nog steeds zijn hoofdzetel heeft in Mechelen. Café Belge brasserie Grote Markt MechelenDaartegenover sieren foto’s van gekende Mechelaars, foto’s die voorheen een tijdje in het KBC bankkantoor getoond geweest zijn.

Gedurende een periode van 10 jaar was ik uitbater van de gekende horecazaak “Battenbroek” aan de putten te Walem. Helaas is dit omwille dat het zich bevond in  overstromingsgebied onteigend en heb ik deze zaak moeten sluiten. Het gebouw is intussen ook al afgebroken. Het is ook daarom dat ik een tijdje terug als herinnering een foto gepost heb op de facebook pagina “Oude en verdwenen cafékes in Mechelen…”.

Op een gegeven moment ben ik dan gecontacteerd geweest door de brouwerij, die voor Café Belge op zoek was naar iemand met ervaring in de horeca. Vanaf dan is het zeer snel gegaan, zodanig zelfs dat ik de brasserie op één maand tijd al terug kon openen”. vertelt Christian.

De klassieke brasserie herleeft in Mechelen

Het concept van het Café Belge van vandaag is zeer eenvoudig. De openingstijden zijn van 10.00 tot 22.00 uur en dat 7 dagen op 7, in de zomer kan het zelfs iets later zijn. Met deze openingsuren geeft Café Belge iedereen de kans om zowel s’morgens de krant te lezen en zijn tas koffie te drinken, maar belangrijk is ook dat de keuken tot 21.00 uur geopend is, waardoor de gasten de gehele dag en ook s’avonds in alle rust kunnen komen dineren. Dat is ook belangrijk voor hotelgasten in Mechelen, die logeren in een hotel met enkel ontbijt, die mensen zullen dus ook s’avonds nog kunnen dineren.

Café Belge is een klassieke brasserie met een Frans-Belgische keuken waar je de gekende gerechten zoals vol-au-vent, stoofvlees, spaghetti, kabeljauw, sole, geitenkaas en andere snacks kan bestellen. In bepaalde seizoenen kan je uiteraard ook mosselen en asperges nuttigen, het is echter helemaal niet de bedoeling er een chique restaurant van te maken” vertelt Christian..

Café Belge is door zijn diverse mogelijkheden, een brasserie die bruist van het leven. Een ontmoetingsplek waar iedereen terecht kan, alleenstaanden, koppels met kinderen en of honden, want ook deze zijn van harte welkom in onze zaak. Tijdens de lente en zomermaanden kunnen de gasten ook genieten op het buitenterras van een prachtig uitzicht op de historische Grote Markt en het Stadhuis.

Oud en nieuw ontmoeten elkaar

Café Belge leent zich ook voor het organiseren van vergaderingen, kleine familiefeesten, bedrijfsevents en nog zoveel meer. Het team van Café Belge plaatst de klant centraal, en creeërt een belevenisruimte. De prachtige brasserie op de Grote Markt beschikt over een zaaltje op de eerste verdieping met als pronkstuk een goed bewaard gebleven schoorsteenmantel, en een authentieke gewelfde kelder, die gebruikt kan worden als lounge ruimte na een vergadering, of een avondje uit waarna men kan afzakken naar de kelder.

Café Belge brasserie restaurant MechelenZowel de bovenzaal als de historische kelder kunnen ongeveer 24 tot 28 mensen herbergen. Bovendien kunnen nog kleinere groepen gebruik maken van de mezzanine waar plaats is voor een 14 tal gasten. Leuk detail aan de mezzanine is de datum van de torenbrand die op de muur in gouden letters is aangebracht, met het symbool van een maansikkel. Dat het een oud historisch gebouw is merken we niet alleen aan de middeleeuwse gewelvenkelder, de voorgevel maar ook aan de prachtig gerestaureerde muur aan de achterzijde, die samen met de zeer nette keuken volledig geintegreerd is in het gebouw.

Een pluspunt is ook dat brasserie toegankelijk is voor rolstoelgebruikers, en voorzien is van een aangepast toilet. Rolstoelgebruikers kunnen wel geen gebruik maken van de kelder of het zaaltje.

Het ontstaan van Cosma Foodhouse

Vooraleer deze ondernemers na de sluiting van hun brasserie te Walem, Café Belge op hun palmares konden schrijven, zijn ze via een korte zoektocht naar de toekomst toe op het concept “Cosma Foodhouse” gestoten. Het idee achter het Cosma concept is ontstaan na het lezen van een tijdschrift. Cosma Foodhouse is al snel na hun ontdekkingstocht door Londen, geopend op 20 juli 2015 als een traiteurwinkel, brasserie en catering in de Beffertsraat, met zelfgemaakte vooral Mediterrane maar ook lokale streekgerechten, delicatessen, wijnen en kruiden.

Cosma mediterraans restaurant MechelenHet zuiderse restaurant of eetwinkel bevindt zich achteraan, en geeft je direct een goed gevoel, vooral de zuiders gerichte binnenkoer, voegt een extra dimensie toe aan Cosma. Je kan er in alle eenvoud gezond en verrukkelijk eten. De catering richt zich tot zowel particulieren als bedrijven. Cosma Foodhouse is gesloten op zondag en maandag, dinsdag en woensdagavond.

Wat mag ik onthouden van mijn gesprek met Christian, dat het een ondernemer is met een vat vol ideeën. Niets is hem te veel. Samen met zijn team voel je u als bezoeker welkom in hun fraaie brasserie. Het is een plaats in hartje centrum waar mensen elkaar ontmoeten voor een babbel, een etentje en vooral om te drinken in een prachtig kader. ik kan het alleen maar aanraden.

Datum interview : 7 april 2016
Locatie : Café Belge – Grote Markt 9 te 2800 Mechelen
Afbeeldingen : Verschueren Eddy
Gerelateerde pagina’s : Café BelgeCosma Foodhouse