Brasserie L’ Amitié interview

Brasserie L’ Amitié, de mensen achter de toog

Brasserie L’ Amitié is sinds jaar en dag een gekende brasserie, eertijds taverne, in het stadscentrum van Mechelen. Het beschermde pand is ideaal gelegen om een succesvolle horecazaak te openen. Zowel binnen als op het buitenterras heb je een prachtig zicht op het stadhuis en de Grote Markt van Mechelen. Tijd dus om kennis te maken met de huidige uitbaters van deze brasserie.

Wie zijn de mensen achter brasserie L’ Amitié

Wernaerts Dirk (53) en Beulens Ann (52) verwelkomen me alsof ze me al jaren kennen. Het is net even druk in de zaak, maar al snel maken ze toch tijd voor een babbel. Ik kom al gauw te weten dat zij met hun 30 jaren ervaring in de horeca business, hun palmares al dubbel en dik verdiend hebben.

Dirk en Ann van brasserie L' Amitié MechelenDirk vertelt me graag dat hij 15 jaar kelner is geweest bij Raymond Ceulemans, de gekende Belgisch Carambolbiljarter, toenmalig uitbater van een biljart en horecazaak aan de Brusselsesteenweg te Mechelen. Het is daar,merkt Dirk op, dat hij zijn horeca ervaring als kelner heeft opgedaan. Voor hem is brasserie L’ Amitié zijn eerste eigen horecazaak.

Zijn partner Ann, bezit ook al aardig over wat jaren ervaring in het caféwezen. Deze supervriendelijke wederhelft was destijds uitbaatster van het volkscafé “De Linde” uit de Elzenstraat te Sint-Katelijne-Waver. Samen hebben ze als kelners vele kilometers aan snelwandelen gedaan in taverne restaurant Beerzelberg te Beerzel.

Op een gegeven moment heeft men ons een voorstel gedaan om gerante te worden van “Beerzelberg”. Dit was iets waar we niet zo maar direct een beslissing konden in nemen, en hadden hier wat bedenktijd voor nodig. Op een gegeven moment zijn we samen op het terras van brasserie “De Met”, ook een biljartcafé eertijds van Raymond Ceulemans, iets gaan consumeren. We hebben lang gepraat over dit uniek aanbod. Tijdens ons praatje viel mijn oog op een leegstaand pand aan de overzijde van de Grote Markt, waar men kennelijk een overnemer voor zocht. Het pand bevond zich bovendien op een prachtige en unieke locatie. Dat bracht ons op een ander idee. vanaf dan is alles snel gegaan” brengt Dirk ter sprake.

Een succesvolle brasserie, draait op volle toeren

Intussen zijn ze hier sinds december 2015 reeds tien jaar actief in L’ Amitié, en hebben ze samen al een behoorlijk vast cliënteel opgebouwd. Het grootste deel van hun klanten bevinden zich in een leeftijdsklasse vanaf 35 jaar en ouder.

Dirk merkt ook op dat het toerisme in Mechelen zich in een stijgende lijn bevindt. Steeds meer toeristen krijgt hij over de vloer, en dan vooral Nederlanders weten L’ Amitié op prijs te stellen. Zelf hebben zij geen website om hun zaak nog meer kenbaar te maken, maar dankzij boordelingssites weten buitenlanders hun toch te vinden op de Grote Markt. Om dit allemaal alles een geoliede machine te laten draaien werkt men met 3 personeelsleden in vaste dienst, en met jobstudenten. Op drukke dagen als zaterdag en zondag wordt er gewerkt met een team van zeven mensen, en dat is echt wel nodig, zeker bij mooi weer als het terras geopend is.

Het “Spaarkaske” van L’ Amitié

Brasserie L’ Amitié biedt zijn vaste klanten een “Spaarkaske”, zoals je eertijds in bijna alle café’s in Vlaanderen vinden kon. Wij bieden deze cafécultuur ook vandaag nog steeds aan, en dat is uitzonderlijk op een plaats als de Grote Markt met hoofdzakelijk brasseries en café’s. Het heeft trouwens nog steeds succes, met een ledengroep van 180 spaarders, zijn wij zeer tevreden dit vandaag nog te kunnen aanbieden aan ons cliënteel. De leden van de spaarkas worden ook regelmatig uitgenodigd op bijvoorbeeld een steakfestijn, een mosselfestijn, allemaal te voordele van de spaarders.

Lunchen of dineren met Belgische gerechten

Brasserie L”Amitié is in de eerste plaats gekend om te lunchen of te dineren in een ontspannen maar toch volkse gestemdheid. Een uitgebreide kaart aan Brasserie L' Amitié interieur MechelenBelgische gerechten met seizoensproducten geeft u als klant voldoende keuze.

Vlees liefhebbers zullen zeker hun hartje ophalen bij de smaakvolle steaks, de gemarineerde Spare-Ribs (ribbekes), Scampi L’ Amitié en het Pastaslaatje behoren tot de specialiteit van L’ Amitié. Wie geen vlees lust zal zeker ook zijn genoegen vinden tussen de visgerechten.

Voor een snelle hap ben je ook bij L” Amitié op het juiste adres, vooral de keuze in het aantal croques is zeer uitgebreid.. Alle gerechten worden uit het hart bereid door Ann en haar keukenteam.

De drankenkaart is al even uitgebreid als de menukaart. Mechelse bieren als de Gouden Carolus en de Maneblusser van brouwerij Het Anker zijn uiteraard aan de toog verkrijgbaar. Voor de echte bier minnaar is Tripel Karmeliet van ‘t vat en Leffe Donker ongetwijfeld welgekomen.

Ontbijtbuffet op zondag met zicht op de Grote Markt

Iedere laatste zondag van de maand organiseren we in L’ Amitié een uitgebreid ontbijtbuffet. Tussen 9.00 en 12.00 uur s’middags kan iedere deelnemer een stevig ontbijt tot zich nemen, alle ingrediënten worden trouwens regelmatig bijgevuld  Gezien het grote succes dient er wel vooraf, en best ruim op tijd, gereserveerd te worden. De prijs van 14 € per persoon is zeker een eerlijke prijs voor hetgeen wij aanbieden” deelt Dirk me nog snel mee.

Bij speciale evenementen als Mechelen Zingt en Maanrock bijvoorbeeld wordt er een speciaal aangepast menu voorzien. De klanten die mij al jaren kennen zegt hij, weten dat ik me graag verkleed, en “oep z’n Mechels” gezegd, al is graag het “zotteke uithang” vertelt hij al lachend. Tijdens deze dagen is reserveren wel noodzakelijk.

Op de eerste verdieping leidt Dirk me rond in een kleine zaal, waar ongeveer 35 personen kunnen plaatsnemen. De zaal wordt gratis ter beschikking gesteld van het cliënteel. Bovendien is het ook mogelijk om de brasserie op het gelijkvloers ook voor privé feesten te reserveren.

Mijn conclusie over brasserie L’ Amitié. Het is een aangenaam en niet stijfdeftige brasserie, waar de klant centraal staat. Het team aan medewerkers is goed op elkaar afgestemd, en weet de klant te verwennen. Culinair kan ik L’ Amitie zeker aanbevelen. Een rondvraag bij enkele klanten en op internet bevestigt mij, dat L’ Amitie sterk in zijn schoenen staat.

Meer lezen over brasserie L’ Amitié 

Ben jij handelaar, of ken je iemand die ook is “in de kijker” mag geplaatst worden, bezorg me dan snel alle informatie, en ik doe de rest van het werk voor u. Bedankt